mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

Články - Umění stolovat

Vánoce v rodinném kruhu: svět vánoční kuchyně


Vánoce že jsou jen jedny? Pomyslete na všechny ty jazyky, ve kterých je každoročně ono "Veselé Vánoce" vysloveno: Merry Christmas v angličtině, Sheng Tan Kua? Loh čínsky, Feliz Navidad španělsky nebo třeba Wesolych Swiat polsky, Joyeux Noel ve francouzštině, … Celá planeta je propojena přáním Veselých Vánoc.

S představou vánočního stromečku, girland a zasněžené krajiny tancují společně tradice i různé kultury, aby vytvořily ty pravé rodinné Vánoce.

25. prosinec je známý po celém světě. V každé zemi se slaví jinak. Pro rodiny je to příležitost sejít se kolem tradičně připravené tebule, jejíž recepty už prošly několika generacemi. Mnam-Mnam.cz Vám teď nabízí přehled těchto tabulí.

Ať už slavíme Vánoce 24. prosince nebo 25. ráno, stále si tento svátek zachovává svůj náboženský význam. Nejdůležitějsími symboly Vánoc jsou rodina, nové narození a láska. Každá země má své vlastní zvyky: jesličky, vánoční stromeček, ohňostroje či dědu Mráze. Jediným společným bodem je tradiční vánoční jídlo. Tak pojďte a objevte s námi kulinářské speciality našich blízkých i vzdálených sousedů.

V Portugalsku: treska a sladké koblihy

Portugalsko žije svými přístavy, rybáři a loďkami. Ani na Vánoce Portugalci neopouštějí tuto tradici : jejich tradičním pokrmem je tedy velmi jednoduše připravená treska s vařenými brambory a zeleninou. Dezert je náročnější : massa de filhos je pečivo, kteréí je zaděláno před půlnoční mší a po návratu z kostela se rozkrájí na malé kuličky a smaží v oleji. Servírují se s trochou cukru : vynikající ! Zajímavostí je, že i další země jako Belgie nabí podobné jídlo jako sváteční zimní dezert.

V Itálii: tradiční panettone

Tento dezert, který pochází přímo z Itálie dobývá čím dál více i mezinárodní trhy s vánočními dezerty. Je třeba říci, že si svůj úspěch zaslouží. V jeho vánočkovém, nadýchaném, jemném těstě jsou schované kousky cukru, čokolády nebo ovoce či rozinky. Podáváme s horkou čokoládou nebo expressem. O jeho vytvoření koluje spousta legend. Občas je přisuzován sokolníkovi, který byl bláznivě zamilován do krásné dívky (jako " Romeo a Julie ") a chtěl udělat dojem na jejího otce. Další legenda hovoří o kuchtíkovi, který musel rychle vymyslet dezert pro dvořany, jelikož jeho šéfkuchař svůj dezert zkazil.

V Kanadě: Au Canada, masová tourtiére

V Quebecku je tradičním vánočním jídlem tzv. tourti?re. Původně toto slovo značí nádobí, kterým se vytvářel koláč plněný masem. Od 17. století se tento význam změnil a teď označuje slané koláčky s vařeným masem. Jejich zvlůáštnost : jsou přikrytě druhou vrstvou těsta. Pozor, pokud se na tento pokrm podíváme z anglofonního pohledu, bude tourti?re spíše paštika servírovaná se sladkokyselou marmeládou. Co se týče výběru masa, každé město má svou specialitu : hovězí, kachní, vepřové...

V Rumunsku: všechno z prasátka

V Rumunsku je slavnostním pokrmem paštička, klobásky, kotletky...všechno doma připravené. Rodina se zde schází, aby zařízla jednoho nebo více prasátek. Masa z nich se pak rozdělí, aby vyšlo na každého. K tradičnímu jídlu patří také uzeniny. Přílohou jsou obvykle brambory a zelenina. Nic zvláštního....až na dezert, který se podobá italskému panettone zde zvaný cozonac. Tato obrovská vánočka (někdy se sušeným ovocem) se jí na všechny náboženské svátky, svatby, křtiny (i na Velikonoce).

V Polsku: oplatky Narození Páně

Oplatky tvoří neodiskutovatelnou součást katolických tradic ve východní Evropě. V předvečer Vánoc jsou tyto připravovány v broušených formách, aby se na nich objevil jeden ze symbolů : scéna Božího narození s Ježíškem, Marií a Josefem. Po půlnoci se tyto tenké oplatky rozlomí a vyměňují se mezi členy rodiny. Jsou vyráběné z nekvašeného chleba symbolizují boží odpuštění. Tento zvyk se datuje od 16. století. Zajímavostí je, že z tohoto zvyku nejsou vyloučena ani domácí zvířata, každý dostane svůj kousek " oplatki ".

mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie