mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

Články - Umění stolovat

Ku příležitosti Nového čínského roku (26. ledna 2009)
Vás Mnam-Mnam přivádí do Asie.


Asijská kuchyně je kromě opravdového umění především synonymem vytříbenosti. Její důvtip spočívá v míchání chutí, ve způsobu, jakým jsou jídla podávána na stůl i v aranžování potravin na talíři.

I když asijská kuchyně spojuje nesčetné množství chutí a odráží mozaiku etnik, vlivů a ovzduší, najdeme v ní několik konstant jako je krájení přísad na malé kousky. Ty lépe nasáknou chutěmi a vůněmi během přípravy a navíc se snadněji konzumují ("východní" příbory nejsou součástí normy).

Krájení na malé kousky také umožňuje odstranit kosti, chrupky a méně kvalitní maso, aby zůstala jen ta nejčistší část potraviny, přičemž odřezky mohou být vybraným způsobem zpracovány a přidány k pokrmu.

Jídlo má často více chodů, které kolují po stole. Každý host tak může ochutnat od každého druhu. Polévka a rýže jsou servírovány jako příloha, někdy v jednotlivých malých nádobách. Dezert jako samotný chod není na východě tak důležitý jako na západě. Nejčastěji jím je čerstvé ovoce podávané po jídle.

Ale od Marco Pola v nás Asie vyvolává především představu koření - papriky, skořice, muškátu, hřebíčku, kmínu, pepře… Když se smíchají s kari nebo znalecky odměří k masu připravovanému na způsob teppanyaki (pečení na železné ploténce), tvoří také výbornou ozdobu vašeho stolu a talířů.

Objevme společně způsob, jak udělat z vaší večeře jednoduchou cestu na vzdálený východ, k jeho požitkům a záhadám…

Dejte přednost několika menším jídlům před jediným velkým a rozmístěte je na stůl. I když jsou si podobná, je to praktičtější a elegantnější.
Z každého sousta udělejte dárek - zabalte jej. Smaženou rýžovou placku omotejte okolo masa smíchaného s cibulí a kořením - "nems", tradiční vietnamský pokrm. Je to dům z rýžových placek smočených v horké vodě, které jsou obklopené nasekanou zeleninou, nebo špenátovými listy, červeným či zeleným zelím, hlávkovým salátem, řasami atd.
Přizpůsobte nádobí vašim pokrmům. Vše jako by se skládalo - do trojúhelníku, obálky, bonbónu, kužele…

Abyste mohli smotat tyto malé balíčky, myslete na stébla pažitky či citrónové trávy, na stonky malých cibulek a pomerančovou kůru. Pohrajte si s úplností tvarů a barev. Kulatý plátek dejte na hranatý talířek, zelené avokádo a jasně červenou krevetou rozložte na černý talířek. Nabídněte svým hostům více omáček a koření v malých mističkách - voňavé hořčice, majonézy v různých barvách - tak, aby vznikl dojem opravdového výběru chutí. Pro okrášlení stolu užijte přírodnin jako kamínků, listů, sušených květů, kousků dřeva - tím vyvoláte efekt "japonské zahrady", - barevných kvítků, sošek či kokosů, jakožto prvků indonéských. Jestliže nabízíte bagety, převažte je stéblem trávy.

Nems

Klasika klasik a stále stejně dobrá. Na stůl ji podávejte s listy hlávkového salátu či máty. Obměňujte nádivku a servírujte je s miskami různých omáček.

Suši

Suši je symbol určitého japonského umění žití. Vyžaduje si sice praxi, nicméně trocha tréninku vám dovolí potěšit oči i chuťové buňky.

Křupavý banán na zázvoru

Banány oblečené na galavečeři… Pohrajte si s tvary a, jestli máte, využijte listů z banánovníků na dekoraci hostiny!

Vydejte se se svými hosty na chutnou cestu…

  • Tenké plátky vepřového "karakešu" je setkání masa na karameli vietnamského typu a indonéské omáčky saté. Nádech originality tomu dodají kešu oříšky.
  • Spojení sladkých, slaných a libých chutí vytvoří často omáčku, kterou hosté oceňují. Toast umístěný na kraji talíře jim poslouží, aby z ní nic neztratili.
  • Plátky masa se skvěle hodí ke geometrické hře na talíři. Podle hledaného efektu je upravte do diagonály nebo paralelně. Na přílohu a omáčku můžete použít druhou nádobku. Omáčku si hosté dle libosti mohou nalít na maso a zeleninu.
  • Ponechte si také něco hrubě nadrcených kešu ořechů k posypání masa politého omáčkou.
  • Nepostradatelná ingredience thajské kuchyně je kokosové mléko. Jídlům dodává jemnost a mírně krémovou chuť, které se vařením nevytratí. Během přípravy ryby mníka na kari a na kokosovém mléce se tato jemnost navíc opírá o povahu kari a vytříbí tak jemné maso mníka.
  • Miska rýže na talířku vytváří obraz lodě a předtím, než se spojí k potěšení chuťových pohárků, nechává mníka rejdit ve svém omáčkovém oceánu.
  • Obecně mohou nádobky a misky obsahovat rýži, ale stejně tak i chlazený slazený nápoj šerbet, teplou i studenou polévku nebo kostičky okořeněné zeleniny.
  • Obměňujte pestrost jídla a jeho chutí nejen nabídkou různých pokrmů, ale i větším výběrem příloh jako například divoká nebo lepková rýže, nudle rychle usmažené na zelenině, nudlová polévka s rýží, zelenina na kari připravená na pánvi vok nebo například slavný svlačec vodní v sójové omáčce.
mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie