mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

Články - Umění stolovat

Barbecue

Ať žije léto a sním "barbecue party", jde se grilovat! Rozžhavte uhlí a můžeme začít! Změňte své zvyky - již koupené marinované klobásy a špízy inovujte s vlastními recepty: marinovaná kuřecí stehna, zeleninové špízy, brambory na uhlí, či opečte ovoce…
Fantazii se meze nekladou!

Nebojte se opékat přímo mezi žhavými uhlíky. Zabalte vaše dobroty do alobalu a umístěte mezi uhlíky. Pozor ať se vám alobal neprotrhne, aby jste místo brambor nejedli uhlí !

  • Připravte si omáčky na dochucení: existuje velké množství než jen tatarská omáčka a kečup! Pomocí tvarohu/zakysané smetany můžete vytvořit mnoho různých omáček. Popusťte uzdu své fantazie: pažitku/šalotku, nivu, nastrouhané okurky/česnek, bazalku/sušená rajčata…
  • Myslete také na zeleninu: například ve formě špízů. Můžete použít jakoukoliv, ale pozor na odlišné doby pečení. A nezapomeňte na zeleninu zabalenou v alobalu a pečenou mezi uhlíky: ekonomické a "upeče se samo"!
  • marinujte, můžete přeměnit jednoduchá kuřecí stehna na směsici výbušných chutí pomocí několika ingrediencí
Dobrou chuť!

Několik praktických rad:

  • Dejte marinovat maso přes noc, bude mít víc času nasáknout všechny potřebné chutě a vůně. Naklepejte maso (i kousky). Dejte si pozor na marinádu s citronem, která "spaluje". Nechejte marinovat maximálně 1 hodinu.
  • Byliny v kuchyni: je sezóna, čerstvé bylinky rostou všude. Posypte jídlo těsně před podávání.
  • Potírejte, potírejte: Během grilování potírejte marinádou, aby se jídlo nevysušilo.

Něco navíc:

  • Příprava špízů: ať jsou pěkně barevné! Mezi kousky masa/ryby vkládejte žampióny, cherry rajčata, kousky cukety či papriky, přidáte tím špízu i na šťavnatosti!
  • Brambory: Před grilováním či pečením mezi uhlíky nařízněte každou bramboru (tvar kříže). Servírujte v alobalu již otevřeném s omáčkami - tvarohem/šalotkou/pažitkou.
  • Vynikající hermelín na grilu: potřete trochou oleje, posypte provensálským kořením a zabalte jej do alobalu. Stačí několik minut!

Grilovací desatero

  • Před grilováním naložte maso do marinády minimálně na 2-3 hodiny.
  • K marinování používejte skleněné, porcelánové, plastové nebo nerezové nádoby. Nikdy hliník nebo obyčejné železo - maso by mohlo načuchnout kovem, protože marinády obvykle mívají kyselé pH.
  • Grilovací mřížku či rošt před použitím dobře očistěte.
  • Grilujte pouze libové maso, z tlustého bude kapat tuk a uhlí by pak mohlo více hořet. Pokud se přece jen stane, uhaste oheň s vodou octem v poměru 5:1.
  • Mějte vždy předem připravené potřebné nádobí a příbory, maso se má podávat okamžitě po ugrilování.
  • Během grilování potírejte maso zbytkem marinády, olejem nebo rozpuštěným máslem.
  • Na obracení masa používejte kuchyňské/grilovací kleště - ne vidličku, protože maso po propíchnutí ztrácí šťávu.
  • U kuřecích prsou zkrátíte dobu grilování, když maso nejdříve dáte mezi dvě mikrotenové fólie (nebo sáčky) a naklepete.
  • Nakonec vždy řádně očistěte gril, nejlépe drátěným kartáčem. Nejdou-li zbytky odstranit kartáčem, nechte odmočit ve vodě.
  • Nebojte se experimentovat s různými přísadami. Grilování nabízí spoustu možností a chuťových kombinací.
mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie