mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

Recepty

Vánočka

  • Zařazení: teplá kuchyně
  • Náročnost: středně pokročilý
  • Příprava: více než 90 minut
  • Porcí: 4
  • Kuchyně:česká kuchyně
  • Zobrazeno: 1216x

Potřebné suroviny

  • 1 lžičkasůl
  • 130 gkrystalový cukr
  • 2 ksvejce
  • 30 gdroždí
  • 20 clmléko
  • 500 gpolohrubá mouka
na ozdobu
  • mandle
na potření
  • 1 ksvejce

Postup

Z trochy mléka, droždí a cukru zaěláme kvásek. V míse smícháme mouku, cukr, vejce a sůl a přidáme vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které vyklpíme na vál, kde je opět důkladně propracujeme. Těsto pak necháme kynout asi ještě hodinu a propracujeme je znovu. Rozkrojíme je na 9 dílů, které vyválíme do válečků. Ze čtyř spleteme první díl vánočky, ze tří druhý díl, který položíme na první. Ze dvou spleteme třetí díl a položíme na druhý. Vánočku propíchneme špejlemi, aby vrchní vrstva nesjela, a necháme ještě chvíli kynout. Mandle spaříme, oloupeme vánočku jimi ozdobíme. Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 10 minut na 250°C následně dalších 20 minut o teplotě 150°C.

Hodnocení čtenářů: hodnocení: 0/5hodnocení: 0/5hodnocení: 0/5hodnocení: 0/5hodnocení: 0/5
mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie