mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau - mladé francouzské víno

Beaujolais Nouveau se vyrábí z unikátní rychle zrající odrůdy - modrý Gamay, jehož hrozny obsahují bílou šťávu. Délka nakvašení je v rozmezí 4 - 5 dnů. V těchto dnech víno získává ovocnou chuť, aniž by se při tom vylouhovalo příliš tříslovin. Správná teplota vína je 14°C a podává se jako aperitiv k předkrmům, např. uzeniny, tatarský biftek.

Beaujolais Nouveau je mladé víno, které by mělo být zkonzumováno do šesti měsíců po sklizni. V té době má díky specifické výrobě optimální ovocné aroma, pro které je vyhledávané. Po uplynutí této doby nedojde k jeho znehodnocení, jen ztrácí svou ovocnost a odpovídá běžnému stolnímu vínu.

Beaujolais Noveau je jedním z největších vinařských svátků na světě. Každým rokem, vždy třetí čtvrtek v listopadu, je celkem ve stodevadesáti zemích zahájen prodej nového vína vyrobeného v roce sklizně.

Tradice svátku Beaujolais vznikla ve Francii, v jižní části stejnojmenného kraje. Důvodem byla snaha vinařů co nejdříve prodat své, ne příliš kvalitní, víno. Podle zákona mohla být francouzská červená vína nalahvována nejdříve 15. prosince a prodávána v roce následujícím. Protože víno Beaujolais postupem času na kvalitě nezískávalo, spíše naopak, usilovali vinaři o možnost prodeje vína ještě v roce sklizně. V roce 1954 se vinařům díky udělené výjimce, prodávat mladé víno, podařilo realizovat významný marketingový tah a vytvořit tak nový segment trhu. Dnem 15. listopadu byl zahájen prodej nového vína Beaujolais. Později, v roce 1985, byl termín prodeje kvůli obchodním aktivitám pozměněn na třetí listopadový čtvrtek.

Sýry

nejslavnějším je kozí sýr "Cabrion", který se vyrábí po celém území. Všudypřítomný je také bílý sýr, čerstvý kravský sýr, vzácněji kozí sýr, ochucený solí, pepřem a pažitkou nebo cukrem a smetanou. Sýr "Séchon Beaujolais" je plochý jemný sýr v blízkosti St Marcellin. "Fourme beaujolaise" se vyrábí v Liergues a je plísňovým sýrem, který je velmi jemný. Sýry "Pierres Dorées" jsou napůl kozí, napůl kravské suché válcovité sýry.

Uzeniny

každý sedlák měl dříve prase, které se zabíjelo na svátek svatého Antonína. Tento zvyk prakticky vymizel, ale vepřové je stále oblíbené ve všech svých podobách. Černé jelito (krev+krupice+cibule+špenát+smetana...) se nabízí sousedům a pojídá se se smaženými nebo vařenými brambory. Salám ze syrového vepřového různých tvarů doprovází všechna jídla.

Jitrnička

která je zastoupena v mnoha francouzských krajích, se zde nevyrábí z vepřového, ale z okruží telat. Je podávána grilovaná nebo s hořčicí a patří ke klasickým pochoutkám.

Zvěřina

srstnatá a pernatá. Oblast Beaujolais byla natolik chytrá, že si zachovala svoji faunu, kterou kraj oplývá. Zajíci, divocí králíci, velmi mnoho srnců, divočáků... Krocani, divoké kachny, koroptve (vrací se v hojném počtu), kvíčaly ( ve vinohradech)...a všichni mohou slavně skončit na talíři.

Beaujolais.

Patří mezi nejznámější představitele této oblasti. Část produkce se od listopadu konzumuje pod názvem Beaujolais Nouveau. Výnosy: 64 hl/ha

Beaujolais Villlages

Na toto označení má právo 38 obcí a představuje 25% celkové produkce kraje Beaujolais. Vína z této produkce mají rubínovou barvu, jemnou vůni červeného ovoce a pružnou, vyváženou chuť. Výnosy: 60 hl/ha

Crus Beaujolais

Nejkvalitnější vína oblasti Beaujolais pochází z 10 oblastí nazývaných společně Crus du Beaujolais, kam patří: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin ŕ Vent, Régnié a Saint Amour. Vína z těchto oblastí dokonale předvádí, jaký vliv má půda na jedinou odrůdu vína. Od svěžích vín, která chutnají nejlépe mladá (Chiroubles) po vína pevně strukturovaná, která dozrávají k dokonalosti často až po mnoha letech (Morgon). Půda se zde různí od rozpadající se břidlice v oblasti Morgon po vápenec v oblasti Saint Amour se spodním žulovým podložím pocházejícím z dávných sopek. Výnosy zde patří k nejnižším z francouzských AOC - 58 hl/ha.

mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie