mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Víno a nápoje

JAK NA VÍNO

Aby jste byli profíkem

  • Jak uchovávat víno?

    Kdo je nejhorším nepřítelem vína? Světlo které kazí jeho barvu a aroma. Aby jste ochránili vaše láhve, je nejlepší ponechat víno ve své původním ochranném obalu nebo láhev obalit vrstvou hliníkové fólie. Pokud máte sklep, je pro uchovávání vína ideální teplota 11°C, která musí být konstantní po celý rok. Výkyvy teploty jsou osudné pro víno. To už bude pro víno lepší i vyšší teplota než teplotní šoky.

  • Mělo by se skladovat víno naležato nebo vestoje?

    Uskladňujte lahve horizontálně. Takto se vyhnete vyschnutí zátky, aby neztratí svoji těsnost. Navíc tento způsob umožňuje snadnější hromadění a vyhnete se zbytečným pádům. Naproti tomu - šampaňské skladujeme vždy ve vertikální pozici.

  • Jak správně degustovat víno?

    Před tím, než se pustíte do degustace, vyhněte se všemu co může ovlivnit vaši chuť (zubní pasta, cigarety, káva, ovoce, bonbóny nebo mentolová žvýkačka). Vyhněte se také použití parfému nebo vody po holení. Omezují čich.

  • Jak skladavat otevřenou láhev?

    Znovu ji uzavřete než jí vrátíte zpět do lednice. Víno zde vydrží zhruba 3 až 4 dny. Co se týče šampaňského, skladuje se špatně. Když už je jednou otevřené, je lepší ho vypít.

  • Jak bojovat proti skvrnám od vína?

    Zlatá rada? Nečekejte a jednejte! Velkoryse posypte skvrnu solí, která do sebe začne nasávat víno. Počkejte dvě hodiny a pak povrch vyčistěte teplou vodou. Pokud jste zašpinili bílou, ne moc jemnou látku, můžete použít i slabý louh.

Aby jste lépe nakoupili

  • Jak si vybrat ve velkých prodejnách?

    Dobré víno můžete najít i v supermarketech, kolikrát za nepřekonatelnou cenu nebo během veletrhů vín.Buďte ale ostražití: Není zlato co se třpytí! Nedůvěřujte svůdným etiketám, nejsou zárukou kvality.

  • Jak dobře nakoupit u sklepmistra?

    Nebojte se pokládat maximum otázek a sdělit dojmy z nakoupeného vína. Díky tomu vám pomůže najít víno co nejlépe odpovídající vaším chutím.

Co podáváme s:

  • ...dušenou rybou?

    Bílé, suché a lehké víno jako Sylvaner, bílé Bordeaux, Pouilly, Sancerre nebo Chablis.

  • ...dary moře nebo grilovanou rybou?

    Růžové víno jako Bandol nebo Tavel nebo taky bílé suché.

  • ...bílým masem nebo drůbeží?

    Souple červené víno jako Bourgogne, Bordeaux supérieur nebo eventuelně Costi?res de Nîmes.

  • ...k červenému masu?

    Výrazné a aromatické červené víno jako bourgogne nebo bourgueil; pro velké příležitosti se také hodí chassagne-montrachet nebo gevrey-chambertin. Za zkoušku stojí též italská vína - chianti nebo asti spumante.

  • ...k sladkému (dezertům, zákuskům,...)?

    Bílé liquoreux víno jako sauternes nebo také monbazillac, nebo pozdní odrůdy. Pro slavnostnější chvíle je vhodné též šampaňské nebo šumivé víno.

Recept na svařené víno

Nechte v hrnci vařit na mírném ohni 2 lahve červeného vína, 100g cukru, kůru z 1 citrónu a 1 pomeranče, 2 trubičky skořice, 2 hřebíčky, kousek strouhaného zázvoru a 2 špetky muškátového oříšku v prášku. Nechte přivést do varu. Nechte vařit přibližně 5 minut. Podávejte profiltrované přes cedník. Na doplnění:

  • na ozdobu přidejte kolečko pomeranče na sklenici.
  • pokud máte rádi svařené víno sladké, přidejte trochu medu
  • strouhaný zázvor můžete vyměnit za zázvor v prášku
mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie