mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Rychlá pomoc

Vězte že, pokud se váš pokrm neodvíjí tak jak má, existuje tisíc a jeden způsob jak spravit chyby, kterých jsme se mohli v průběhu přípravy dopustit.

Co udělám když...?

  • ...pokud se mi nedaří ušlehat majonézu?
    Zlaté pravidlo úspěchu při šlehání majonézy: Olej a vejce musí mít pokojovou teplotu. Nezapomeňte proto vyndat vejce z lednice alespoň 15 minut před začátkem přípravy, nebo jej vložte pod proud teplé vody. Olej přilévejte postupně, to je okamžik, kdy jde o všechno.
  • ...moje těsto na palačinky tvoří hrudky?
    Je potřeba prosít mouku. Tzn. nechat ji projít přes jemné síto nad miskou. Potom přidejte mléko, a pořádně zamíchejte než přidáte další suroviny.
  • ...je moje jídlo je přesolené?
    Přidejte dva velké kusy syrových brambor, které absorbují nadbytek soli. Hlavně je nezapomeňte vyndat před servírováním!
  • ...převařím rýži?
    Na každých 250g uvařené rýže přidejte 1 rozšlehané vejce a 2 polévkové lžíce rozdrcené petrželky. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte. Nechte odpočinou v másle vytřené zapékací míse. Potom ji posypte 4 lžičkami strouhaného parmezánu. Potřete velkým oříškem másla rozdělte na menší kousky a nechte péct 12 až 15 minut na 270°C.
  • ...je mé těsto na koláč řídké?
    Pokud se jedná o sladký koláč, posypte jeho dno drcenými mandlemi nebo lískovími oříšky předtím než přidáte ovoce. Těsto si můžete také předpéct 10 minut než přidáte náplň. U slaných koláčů přidejte do těsta hrst sýra.
  • ...pokud jsou v mé omáčce pecky?
    Není jednoduché vylovit pecky citrónu, pokud se dostanou do omáčky s citrónovou šťávou. Aby jste se tomu vyhnuli, vymačkávejte šťávu z citrónu vždy přes jemné sítko.
  • ...se můj koláč/buchta rozpadne na dva v kusy v okamžiku vyjmutí?
    Aby jste napravili škody, složte koláč/buchtu do původního tvaru, tak aby jednotlivé části k sobě přiléhali a polijte ho/ji čokoládovou polevou, která jej po ztuhnutí spojí. Na čokoládovou polevu budete potřebovat 200g čokolády na vaření (1 tabulka). Tu nechte rozpustit, přidejte 1 polévkovou lžíci arašídového oleje a míchejte na mírném ohni dokud nezískáte hladkou a lesklou hmotu. Následně rozetřete všechnu získanou polevu po povrchu koláče pomocí stěrky nebo velkého nože. Snažte se o vytvoření co nejsouvislejší vrstvy až po okraje! Nechte vychladnou, v žádném případě však nedávejte koláč do lednice. Polevy by ztratila svůj lesk.
  • ...má můj koláč tendenci se připékat?
    Během pečení jej překryjte alobalem a pomalu snižte teplotu v troubě. Pokud je doopravdy připálený, pokuste se odstranit připálenou vrstvu pomocí nože. Potom jej nakrájejte a potřete Nutellou nebo marmeládou. Můžete jej také posypat moučkovým cukrem. Vše prjde bez povšimnutí.

MALÉ ŠIKOVNOSTI USNADŇUJÍCÍ ŽIVOT

  • Začnu okamžitě slzet, když loupu cibuli. č Řešení: to nejjednodušší! Stačí loupat cibuli pod studenou vodou. Nasaďte si sluneční nebo dioptrické brýle, aby jste ochránili vaše oči na maximum.
  • Nevím, jestli jsou má vejce ještě čerstvá. č Řešení: Nejprve si ověřte zda nejsou označena datem spotřeby na skořápce. Pokud ne, ponořte vejce do slané vody: pokud vyplave, není čerstvé.
  • Nedaří se mi dlouho skladovat česnek a šalotku. č Řešení: Je pravdou, že šalotka a česnek mají sklon k brzkému klíčení. Nejdéle vydrží v nádobě s centimetrovou vrstvou soli na dně, kde je uskladníte.
mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie