mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Slovníček

Kulinářský slovník

zadejte hledaný výraz:

A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W Z Ž

Badyán

Skládá se z hvězdiček s krátkou stopkou. Hvězdice obsahují lesklá vejčitá semena. Používá se sušené, které má hnědou barvu. Chuťově připomíná anýz, má jemně lékořicovou chuť. Můžeme jej koupit mletý.

Bageta

Původem z Francie. Je to dlouhý tenký chléb pečený především pšeničné mouky. Je charakteristická svou chuti a křupavým povrchem.

Barbecue

Koření používané při grilování masa a dochucení omáček. Obsahuje chilli, pepř, cibuli, česnek, koriandr, celerová semena, muškátový oříšek a květ.

Basmati

Pěstuje se v Indii, Pákistánu a Iránu, kde vždy jeden rok „stárne“, aby se rozvinula její plná vůně s oříškovým nádechem. Je to nejjemnější druh rýže, říká se jí “princezna mezi rýžemi“. Bílou baru získá odstraněním slupky a následným leštěním. Uplatňuje se především v typických indických jídlech.

Bazalka

Vyznačuje se aromatickou vůní po mentolu, jemně kořeněnou až palčivou chutí. Používáme lístky čerstvé nebo sušené, stonky se nepoužívají. Dají se i použít části květů. V kuchyni obvykle používáme oválné lístky, celé, sekané, drcené nebo trhané.

Bešamel

Základní bílá omáčka. Připravenou světlou jíšku podlijeme mlékem či smetanou a přidáme cibuli a koření. Použijeme při gratinování a zapékání.

Biftek

Plát masa z odleželé střední části svíčkové-beefsteak. Opéká se zprudka na obou stranách,aby vnitřek zůstal šťavnatý.Zachováme tak charakteristickou chuť a aroma.Tatarský biftek zhotovíme naškrábáním syrových brambor, které spojíme s jemně mletým masem ze svíčkové,doplníme kořením,hořčicí,žloutkem a obložíme cibulí.

Blanšírovat

Připravovaný pokrm prudce spaříme ve vařící vodě a rychle ho zchladíme.

Bouquet garni

Francouzský název, který označuje svazek koření balený v mušelínu. Použijeme na dochucení dušených jídel nebo eintopfu. Dnes už můžeme pod tímto názvem koupit i bylinné kořenící směsi, které jsou mleté i drcené.

Bulvár

Zrna pšenice, která jsou uvařená,usušená a rozdrcená. Můžeme nahradit rýží.

mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie