mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Slovníček

Kulinářský slovník

zadejte hledaný výraz:

A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W Z Ž

Maccheroni (makaróny)

Jsou duté, rovné, silné, italské těstoviny „trubky“. Velikosti a tloušťkou se liší podle místa výroby v Itálii.

Mák

Tato plodina může vyrůst až 180cm, obsahuje mléčnice, které při poranění z rostliny vytékají. Semena máku tvoří asi z poloviny oleje, kyseliny stearové, palmitové a linolové. Mák je bohatým zdrojem sodíku, fosforu, draslíku, hořčíku i vápníku. Použijeme ho ve slané i sladké kuchyni.

Marinování

Maso, drůbež a zvěřina se naloží do marinády-tekuté, kašovité nebo suché směsi bylinek a koření. Marinováním maso změkčíme a okořeníme jeho chuť.

Marmite

Silný extrakt, který se vyrábí z vysloužilých pivních kvasinek. Má tmavě hnědou barvu. Mažeme ho na chleba nebo tousty. Chutí připomíná koncentrované Magi. Obsahuje velké množství vitamínu B, kyselinu listovou, riboflavin a niacin. Je to vegetariánský výrobek.

Mascarpone

Italský sýr nebo tvaroh jemné chuti. Jedna ze surovin použitých na tiramisu.

Mozzarella

Bílý sýr,který má vysoký obsah vody a je pružný. Když ho zahřejeme,táhne se v dlouhých vláknech.Je častou přísadou na pizzu.

mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie